Eksperymenty z warzywami i owocami w klasie 1a
W ostatnim czasie na naszych zajęciach mieliśmy okazję rozpoznać warzywa i owoce za pomocą zmysłu dotyku i smaku. Uczniowie obserwowali co stanie się z plastrami jabłka pozostawionymi na kilka godzin i czy różne substancje takie jak: cytryna, sól, soda oczyszczona i woda uchronią jabłko przed zbrązowieniem. Badaliśmy czym różni się zjawisko dyfuzji w ziemniaku od dyfuzji cieczy w wodzie. Dlaczego pomarańcza cała unosi się w wodzie a obrana tonie. Wyniki naszych eksperymentów zaskoczyły odkrywców. Dzięki tym i innym eksperymentom przyrodniczym zrozumieliśmy, jak ważne jest rozwijanie ciekawości i pasji do nauki już od najmłodszych lat. Dzieci są naturalnymi odkrywcami – pytają, badają i chcą zrozumieć otaczającą je rzeczywistość.
Tekst i zdjęcia Edyta Zabłocka
