Eksperymenty z warzywami i owocami w klasie 1a

W ostatnim czasie na naszych zajęciach mieliśmy okazję rozpoznać warzywa i owoce za pomocą zmysłu dotyku i smaku. Uczniowie obserwowali  co stanie się z plastrami jabłka pozostawionymi na kilka godzin i czy różne substancje takie jak: cytryna, sól, soda oczyszczona i woda uchronią jabłko przed zbrązowieniem.  Badaliśmy czym różni się  zjawisko dyfuzji w ziemniaku od dyfuzji cieczy w wodzie. Dlaczego pomarańcza cała unosi się w wodzie a obrana tonie. Wyniki  naszych eksperymentów zaskoczyły odkrywców. Dzięki tym  i innym eksperymentom przyrodniczym zrozumieliśmy, jak ważne jest rozwijanie ciekawości i pasji do nauki już od najmłodszych lat. Dzieci są naturalnymi odkrywcami – pytają, badają i chcą zrozumieć otaczającą je rzeczywistość.

Tekst i zdjęcia Edyta Zabłocka

Skip to content