„I co z tym cukrem?” – warsztaty profilaktyczne
W czwartkowy poranek, 13 marca, uczniowie klasy 2a wybrali się na warsztaty do Poradni Dietetyczno-Żywieniowej Uniwersytetu w Siedlcach. Zajęcia prowadziła pani mgr inż. Agnieszka Decyk – kierownik ośrodka oraz pani mgr inż. Milena Kobylińska – dietetyk kliniczny. W organizacji warsztatów pomagały studentki kierunku dietetyka.
Podczas zajęć dzieci najpierw uczestniczyły w części teoretycznej, gdzie dowiedziały się, skąd pochodzi cukier i jak jest produkowany. Uczniowie obejrzeli również bajkę o negatywnych skutkach nadmiaru tej słodkiej substancji w diecie. Poznali także jej zdrowe zamienniki.
W części praktycznej uczestnicy warsztatów mieli okazję zobaczyć cukier w różnych postaciach. Następnie dzieci przystąpiły do przygotowywania ciasta na gofry. Wśród składników znalazły się m.in.: pełnoziarnista mąka orkiszowa, jajka i mus z bananów. Uczniowie samodzielnie wykonali także pralinki z puddingu i wiórków kokosowych.
Po zakończeniu prac kulinarnych, dzieci degustowały dietetyczne gofry z owocami i czekoladą. Samodzielne przygotowywanie i konsumowanie słodyczy bez dodatku cukru sprawiło im wiele radości i dostarczyło wyjątkowych doznań smakowych.
Udział w zajęciach kulinarnych był częścią działań edukacyjnych w ramach klasowego projektu „Czas na zdrowie” i stanowił wartościowy sposób na świętowanie Dnia Kobiet.
Tekst i zdjęcia – p. Małgorzata Bieluga
Wsparcie organizacyjne – p. Kateryna Turzhanska